Achtergronden

Manuele Therapie

De school voor manuele therapie is door G. van der Bijl in 1964 feestelijk geopend in Amsterdam, later in Utrecht en was daarmee uniek in Nederland. De methode wordt ook wel ‘Systeem Van der Bijl’ genoemd of ‘Systeem Utrecht.

De VMT is 2 november 1968 opgericht en is in 1969 met koninklijk besluit bekrachtigd. De VMT ziet dus al meer dan 35 jaar toe op de kwaliteit van de behandelingen van haar leden.

Omdat de zienswijze van meet af aan sterk verschilt met de aanpak van bewegingsklachten van fysiotherapie, manuele fysiotherapie, Mensendieck, Cesar. chiropraxie en osteopathie is onze methode in gezondheidsland nog steeds een buitenbeentje. De behandelresultaten zijn echter goed, want ongeveer 83% van de patiënten heeft er baat bij.

Er zijn diverse groeperingen in Nederland die de naam Manuele Therapie claimen. Omdat onze vereniging onvoldoende rechtsmiddelen had om daar iets tegen te doen, heeft zij een bijpassend beeldmerk bij de titel gevoegd dat slechts door gecertificeerde leden gebruikt mag worden.

Het beeldmerk (ES) is een afkorting van EggShell wat betekent dat zo weinig kracht wordt gebruikt dat een eischaal niet zou breken; in de jaren 60 een ongekend standpunt vanwege de vele kraakmethoden. Ook nu is dit standpunt nog zeer actueel!